Een artificiele hoofstad 18-19/12

Het is heel gezellig bij Les en Eve. Leuk om het terug te zien. Wij vertellen over onze avonturen, zij over de mooiste reizen die ze zich kunnen herinneren. Ze nemen ons die avond nog mee naar een heuvel. Een uitdagende klim aangezien we beiden al uitgeput waren. Maar het is de moeite waard. Onderweg worden we vergezeld door onze pluizige vrienden, de wallabies en boven krijgen we een mooi zicht over de hele stad met pal voor ons het parlement. Les legt ons uit dat de stad in een driehoek is gebouwd die uitmondt bij het parlement en dat het aan een zijde de wetsinstanties onderbrengt en aan de andere kant het volk. De stad viert zijn 100ste verjaardag vertelt hij trots. Vergeleken met een Europese standaard lijkt dat niet veel voegt hij eraan toe maar toch.  Canberra heeft dus geen oude geschiedenis en kent geen natuurlijk ontstaan. Het was eenvoudigweg omdat Sydney en Melbourne beiden om de titel vochten dat Canberra werd ontworpen, een stad pal in het midden.   

Na de wandeling serveert Les het eten. Hij heeft veel werk gestopt in zijn gerecht, een lekker gemarineerde vis. Uiteindelijk moeten we het gesprek opgeven omdat we allemaal half in slaap vallen. Ik zoek nog vanalles op over Tasmanie op de computer maar alles lijkt bomvol te zitten te komende week. Jammer, we hadden vroeger moeten boeken. 

19/12

Les serveert vers fruit als ontbijt, overheerlijk. Les en Eve leven zo gezond, ze sporten veel, eten gezond... en zijn na al die jaren nog steeds dol op elkaar. Wat mooi. Vandaag nemen ze ons mee naar die beruchte War Memorial. Ik verwacht er niet veel van maar wordt aangenaam verrast. Grote hallen gevuld met volledige vliegtuigen waarbij je gemakkelijk de evolutie ziet van een stalen bak met vleugels tot een aerodynamisch allesvernietigende vlieger. Interessant is ook de andere invalshoek. Wij zien altijd de Europese kant van het verhaal en hier komen we alles te weten over strafkampen in Azie en de massale inzet van Australische troepen. Zeker in de luchtmacht heeft Australie een grote rol gespeeld. Enkele uren en licht shows later staan we weer buiten. Emma en ik trakteren Les en Eve nog op lunch en dan is het tijd voor onze volgende bestemming: De Snowy Mountains!   

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer