Naar 't gevang 4/11

Fremantle is een redelijk grote stad een half uurtje ten zuiden van Perth. Het is het artistieke zusje van Perth. Het doet me meteen denken aan een kleinere versie van Melbourne, een gezellige stad die vrije kunsten omarmt. Centraal in de stad is er een overdekte markt waar alle lokale kunstenaars hun goederen uitstallen. Je kan er vanalles vinden van zelfgemaakte gitaren tot houten speelgoed. Maar het marktje moet nog even wachten, eerst trekken we naar Fremantle Prison. Dit is een van de must sees hier in Freo. Het is de grootste en langste, koloniale gevangenis van het zuidelijk halfrond, weet onze gids ons te vertellen. Neil grapt, dat is als het record breken voor de meeste eenbenige, blinde banjospelers die gelijktijdig jammen, 2 volstaan dan wel, haha. Er zaten zowel mannen als vrouwen, oud en jong. De gids pikt mij er nogal vaak uit en plaatst mij in de rol van de gevangene, ik voel me net een 4-jarige die in de hoek wordt gezet. Al goed dat het maar bij een oppervlakkig rollenspel blijft. Lijfstraffen waren heel veelvoorkomend. Ze werden pas afgeschaft in 1993, de doodstraf zelf pas in 1982, niet zo lang geleden dus.

Wanneer we uit het gevang stappen, schuimen we het marktje af. We maken nog een wandeling langs de haven en net op het moment dat we willen doorrijden, besef ik dat ik de sleutel van de auto heb kwijtgespeeld. Paniek, we hebebn maar een sleutel en ik wil niet denken aan het geld en de tijd dat we hierdoor gaan verliezen. Maar Josie pikt even later de sleutel van het gras op, hallelujah! And off we go. We geraken niet meteen tot in Margaret River die avond dus dat wordt, slapen aan de kant van de weg ergens in de buurt van Busselton. Het is koud en de tenten worden ondergeregend. Josie verhuist in het midden van de nacht naar de wagen maar daar merk ik niets van. Ik slaap rotsvast.      

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer